"מרימים מסך": פיתוח מיומנויות חוסן בעולם רווי מסכים
כאנשי חינוך, אחת המטרות המרכזיות, הינה להבין טוב יותר את הילדים ולהתאים את הגישה החינוכית לצרכיהם. היכולת הרפלקטיבית – לעצור ולחשוב, במטרה לחקור את ההתנהגויות השונות – מעניקה הזדמנות להבין טוב יותר את העצמי והאחר, ומפחיתה תגובות אוטומטיות. ממצב של אינטראקציות המורכבות מריבוי תגובות מידיות, לרוב ללא חשיבה רבה, עוברים לאינטראקציות בהן יש מדי פעם עצירה, חשיבה (רפלקציה), ורק לאחר מכן תגובה.
ואיך זה קורה בעולם טכנולוגי משתנה?
ובעידן שבו הבינה המלאכותית נעשית חלק בלתי נפרד מהמרחב הדיגיטלי של ילדים ומבוגרים כאחד?
שימוש במסכים הוא לא רק זמן השימוש של ילד מול מסך, כי אם התוכן אותו הוא צורך, הרגלי השימוש של הוריו ומשפחתו, התפיסה של הנושא בבית הספר או בתנועת הנוער אליה הוא שייך, מערכת החוקים והרגולציה, מערכת הנורמות והתרבות, ונקודת הזמן בה כל זה מתרחש.
כמבוגרים המתמודדים עם הדילמות המתרבות והמשתנות בעולם טכנולוגי דוהר, עלינו להכיר את המרחב הזה ולהבין את השלכותיו הרחבות – גם עלינו כמבוגרים משמעותיים (הורים, מטפלים, אנשי חינוך), וגם על הילדים והמתבגרים בסביבתנו.
השפה הרפלקטיבית מותאמת הן למבוגרים והן לילדים ולמתבגרים עצמם. שפה זו מאפשרת לשנות את השיח הרווח ביחס ל"סכנות ברשת" אל עבר שיח אלטרנטיבי משלים, העוסק בפיתוח מיומנויות ניהול עצמי, ויסות רגשי ומודעות בעולם דיגיטלי מואץ ומלא גירויים – עולם שבו גם לבינה המלאכותית יש תפקיד הולך וגדל.
לקראת שנת הלימודים הקרבה השקנו בדואט סדרת הרצאות הנותנות מענה מדוייק וכלים לסוגיות אלה, וניתן גם לעשות התאמות להעברת ימי עיון מלאים.

1. "הורות דיגיטלית" –הורות מחוברת בעולם של מסכים ובינה מלאכותית
-
קהל יעד:
הורים -
משך ההרצאה:
שעתיים
הרצאה חווייתית להורים, המשלבת ידע אקדמי עדכני עם כלים יישומיים לחיזוק הקשר בין הורים לילדים במציאות טכנולוגית משתנה, מורכבת ורוויית גירויים.
הורים רבים מתארים תחושות של אשמה, בדידות וחוסר אונים אל מול אתגרי ההורות בעידן הדיגיטלי – מהתמודדות עם שעות המסך של ילדיהם ועד חוסר הוודאות לגבי גבולות, חינוך ונוכחות הורית.
בהרצאה זו נציע שיח משלים ורענן לזה של "הסכנות ברשת", ונתבונן במציאות בעיניים מפוכחות אך לא שיפוטיות:
נשאל מהם גורמי החוסן שעומדים לרשות הורים כיום, ונבחן – ברגישות ובחמלה – את העמדות ההוריות כלפי טכנולוגיה, את הרגלי השימוש האישיים, ואת השפעתם על הקשר עם הילדים.
נכיר מקרוב את המרחב הדיגיטלי שבו ילדינו (ואנחנו) פועלים – כולל ההתפתחויות האחרונות בתחום הבינה המלאכותית – ונחקור כיצד ניתן להיות נוכחים, רלוונטיים ומעורבים גם בתוך עולם משתנה ומקוון.
נבחן את השאלה המורכבת: מה מבדיל בין בריחה לבין בחירה בשימוש במסכים – גם מצד הילדים וגם מצד ההורים – ונציע כלים מעשיים להגברת תחושת השליטה, הקרבה והאמון.
ההרצאה מותאמת להורים לילדים בכל הגילאים, ומזמינה להתבוננות מחודשת ומעודדת על אתגרי ההורות בעידן הדיגיטלי – לא מתוך שיפוט או פחד, אלא מתוך קירבה, הבנה וחיבור מחודש.
2. מרימים מסך – המפגש בין עולם החינוך למדיה המתחדשת
-
קהל יעד:
צוותי חינוך -
משך ההרצאה:
שעתיים
ההרצאה מיועדת לאנשי ונשות חינוך, ומזמינה להתבוננות רפלקטיבית על החוויה הרגשית הכרוכה בעשייה החינוכית בעידן של מציאות טכנולוגית משתנה. נבחן כיצד עמדותינו כלפי טכנולוגיה מעצבות את התפיסה החינוכית והפדגוגית שלנו, וכיצד הן משפיעות על המפגש עם תלמידים, הורים ועמיתים. נדון בפערי הדורות ובהשפעתם על הדינמיקה הכיתתית והחינוכית, ונעמיק בשאלות של נוכחות, גבולות וקשר בעידן רווי מסכים.
במהלך ההרצאה יוצגו חיבורים לתשתית תיאורטית מעולמות הפסיכולוגיה והחינוך, אשר יסייעו להבנת ההשפעות של מדיה דיגיטלית – ובפרט של הבינה המלאכותית – על תהליכי למידה, ויסות, והבניית זהות.
נקדיש תשומת לב מיוחדת לחיזוק הקשר המיטיב בין מורים להורים דרך פלטפורמות תקשורת מיידיות, תוך ניתוח האתגרים וההזדמנויות שמזמנת תקשורת זו. לבסוף, יוצגו כלים יישומיים לחיזוק מיומנויות החוסן הרגשי, טיפוח תקשורת רלוונטית ויעילה עם תלמידים והוריהם, והעמקת תחושת המשמעות והתכלית בעבודת החינוך.
3. מרימים מסך – המפגש בין פסיכולוגיה למדיה המתחדשת
-
קהל יעד:
אנשי מקצוע מתחום הטיפול -
משך ההרצאה:
שעתיים
ההרצאה מיועדת לאנשי מקצוע טיפוליים, ומזמינה להתבוננות רפלקטיבית על החוויה הרגשית והקלינית של העוסקים בטיפול בעידן טכנולוגי משתנה. נבחן את עמדותינו כלפי טכנולוגיה, ואת האופן שבו הן מעצבות את החשיבה והעשייה הטיפולית, תוך התייחסות לתמות מרכזיות כמו פערי דורות, יחסי הורים-ילדים, והשפעותיה של מציאות דיגיטלית על הקשרים הבין-אישיים והעולמות התוך-נפשיים.
נעסוק בהשפעתם של המסכים והמדיה החדשה – לרבות כניסתה הדרמטית של הבינה המלאכותית – על חוויית העצמי והאחר, על גבולות, נוכחות, ותהליכי ויסות. במהלך ההרצאה יוצגו חיבורים לתשתית תיאורטית מעולמות הפסיכולוגיה ההתפתחותית, הדינמית והמערכתית, שישמשו כבסיס לחשיבה טיפולית עדכנית.
לבסוף, נציע כלים פרקטיים לעבודה עם הורים ומתבגרים סביב אתגרי הקשר, ניהול עצמי, ופיתוח דיאלוג משמעותי בעולם רווי מסכים.
4. רגע לפני ה – Send
-
קהל יעד:
מתבגרים או סדנאות שגרירים (המעבירים את התכנים בעצמם לבני נוער אחרים) -
משך ההרצאה:
שעתיים
סדנה לפיתוח מיומנויות חוסן אצל מתבגרים בעולם של מסכים. הסדנה תחזק יכולות ויסות עצמי ורפלקטיביות דרך התנסות חווייתית ולמידה על המנגנונים המופעלים אצלנו בשימוש במדיה. נעסוק בשאלה מה בין "בחירה לבריחה" עד כמה בחירה מודעת ואקטיבית, אל מול הפיכה לסוכנים של המציאות הזו. כמו כן הסדנה תעסוק גם בהיבטים של סכנות ברשת וההשלכות החוקיות של התנהגויות סיכון.

על המרצה - אוריה חורש
אוריה היא פסיכולוגית חינוכית מומחית, חוקרת במרכז "דואט" המחלקה לפסיכולוגיה אוניברסיטת בן גוריון, את נושא ה"הורות הדיגיטלית" - הקשר שבין שימוש הורי במסך לקשר הורה- ילד תוך שימת דגש על גורמי החוסן שיש להורים במציאות רוויית מסכים. אוריה מרצה באקדמיה ורכזת ארצית של תחום המדיה באגף פסיכולוגיה של השירות הפסיכולוגי ייעוצי במשרד החינוך, בעלת קליניקה פרטית לטיפול במתבגרים והורים במושב שדמה.