השתלמות - סוגיות התפתחותיות מרכזיות בגיל הרך: בין בעיות נורמטיביות לפסיכופתולוגיה - מרכז דואט

השתלמות – סוגיות התפתחותיות מרכזיות בגיל הרך: בין בעיות נורמטיביות לפסיכופתולוגיה

תוכן המפגשים

  1. מפגשים 1-3: מוקדי התפתחות מבעיות נורמטיביות לפסיכופתולוגיה: הפרעות האכלה, שינה, הרגלי ניקיון – עם ההתפתחות, ילדים נדרשים לשנות דפוסי התנהגות ולפתח דפוסים חדשים. גם ההורים נדרשים לשנות את התנהגותם וציפיותיהם בהתאם. אולם, יש ילדים המתקשים להסתגל לשינויים אלו וחווים בעצמם כמו גם הוריהם, מצבי מצוקה. אחד מתחומי המומחיות הייחודיים של הפסיכולוגים העובדים עם ילדים צעירים הוא איתור מוקדם, מניעה מוקדמת וטיפול בקשיים ובעיות התפתחותיות נורמטיביות עוד טרם הפיכתם לפסיכופתולוגיה. במפגש נדון בהבדלים בין התפתחות נורמטיבית לחריגה ובין בעיות נורמטיביות לבין פסיכופתולוגיה, תוך התמקדות בשלושה נושאים המהווים מוקדים עיקריים בגיל הרך: האכלה, שינה ופרידה מטיטול.  בכל אחד מהנושאים הללו, נדון בשינויים ובקשיים המופיעים עם ההתפתחות ובמקום של ההתערבות המוקדמת.
  2. חשיבות המשחק, שקרים וגניבות – המשחק, אמצעי להשגת בריאות נפשית וכלי עיקרי אשר באמצעותו אדם יכול לממש את גרעין החיים האמיתי שלו (וויניקוט). המשחק מתקיים הן בעולם הפנימי והן בעולם החיצוני, הוא שברירי, והוא תמיד על קו הגבול התיאורטי בין הסובייקטיבי ובין מה שנתפס כתפיסה אובייקטיביות. ילדים מרמים במשחק על מנת להתמודד עם משימות התפתחותיות, תהליך המעורר במטפלים תהליכי העברה נגדית עוצמתיים ומורכבים. במפגש נדבר על חשיבות המשחק מבחינה התפתחותית רגשית, כמו גם התייחסות לתהליכי רמאות ושקרים.
  3. מוות, מיניות ומגדר בגיל הרך – אוננות, תפיסת מגדר במשחק, תפיסות של מוות, מיניות ומגדר בגיל הרך- פעמים רבות מבוגרים (הורים ואנשי מקצוע), נמנעים משיח עם ילדים צעירים סביב נושאים אלו שנחשבים טאבו, מתוך רצון להגן על הילדים ממגע עם תכנים אותם הם תופסים כקשים. השיח יתקיים לרוב בלית ברירה, כאשר אירועים במציאות ידרשו התייחסות ויהיה מלווה בחשש. יחד עם זאת, לילדים בגיל הרך עיסוק טבעי וסקרנות סביב מיניות, מגדר ומוות, ומכאן, ישנה חשיבות רבה להבנה שלנו כאנשי מקצוע סביב תהליכי התפתחות טבעיים ונורמטיביים, תוך הבחנה בין התפיסות שלנו כמבוגרים לבין עולם הילדים.
  4. טראומה, העברה בינדורית – הטראומה סודקת את ההנחה הפנימית של הילד שההורה זמין לו תמידית, מסוגל ורוצה להתערב. הילד נקרע בין כוחות סותרים: התקרבות והימנעות, חיפוש נחמה בכדי להדוף מצבי סכנה המאיימים עליו והדיפה של מקור הסכנה. באופן פרדוקסאלי, חלק מהילדים אשר חוו טראומה והתעללות הופכים להיות מבוגרים המתקשים לשמור על ילדיהם ואף משחזרים פגיעות עבר דרך תהליכים של העברה בינדורית והזדהות עם התוקפן. במפגש נדון בטראומה והשלכותיה על ההתפתחות, מערכת ההתקשרות, שיחזורים ותהליכים של העברה בינדורית.  

על המרצים

פרופ' נעמה עצבה פוריה

ראש מרכז דואט באוניברסיטת בן גוריון בנגב, פסיכולוגית התפתחותית מומחית, מדריכה. חברת סגל באוניברסיטת בן גוריון בנגב. מטפלת ביחידה הפסיכיאטרית לגיל הרך במרכז הרפואי סורוקה, יו"ר העמותה לבריאות הנפש של התינוק בישראל.

עמית דהרי

פסיכולוג התפתחותי, מרצה במחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטת בן גוריון בנגב, ריכז במשך 13 שנים את תכנית 'כיוונים' המעניקה ליווי התפתחותי רב מקצועי למעונות יום לגיל הרך, חבר בצוות הגיל הרך בחטיבה לפסיכולוגיה התפתחותית של הסתדרות הפסיכולוגים.

ד"ר ענבל מרקו

פסיכולוגית התפתחותית מומחית, מדריכה. חוקרת יחסי הורה-ילד כגורמי סיכון וחוסן להתפתחות הילד בקרב משפחות לילדים עם עיכוב התפתחותי בשיתוף המכון להתפתחות הילד במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). מרצה לתואר ראשון ושני לפסיכולוגיה התפתחותית באוניברסיטת בן גוריון ובמכללה האקדמית תל אביב יפו. עורכת אבחונים וטיפולים בקליניקה פרטית לילדים.

רונית שרף

פסיכולוגית התפתחותית מומחית, מדריכה. מרצה באוניברסיטת בן גוריון בלימודים לתואר שני לפסיכולוגיה התפתחותית. מרצה בתכנית לפסיכותרפיה פסיכואנאליטית לטיפול משולב הורה ילד. בעלת קליניקה פרטית.

יעל ברום עידן

פסיכולוגית התפתחותית וחינוכית מומחית, בהסמכה להדרכה התפתחותית. עובדת ביחידת גנים בשפ"ח ת"א-יפו ושותפה בניהול המרכז לגיל הרך (שפ"מ טיפולי). מנחה ומדריכה מנחים בקבוצות של מרכז דואט ומטפלת בקליניקה פרטית.

ד"ר אילה פרידמן

אילה היא פסיכולוגית התפתחותית-מדריכה. אילה מדריכה ומטפלת במרכז מהו"ט (מרכז העשרה וטיפול לגיל הרך) בקרית אתא ומדריכה במעונות היום בעיר. מרצה במכללת אורנים בלימודי תואר שני לגיל הרך ובמכון הישראלי לחינוך לגיל הרך.

שמעונה גרודזין-קיסרי

שמעונה גרודזין-קיסרי

לא שמעתם את זה מאיתנו..

הזמינו את ההשתלמות